Luminatoare: Scop, funcţii de baza şi exploatare

Legislaţia şi standardele în vigoare în domeniul construcţiilor sunt extrem de exigente în ceea ce priveşte asigurarea microclimatului corespunzator în încaperi şi cladiri. Nivelul de iluminat, temperatura, umiditatea aerului, rata schimbului de aer şi alte proprietaţi ale climatului sunt extrem de importante pentru activitatea umana şi au un impact major asupra productivitaţii. Asigurarea iluminatului natural şi a ventilaţiei prin luminatoare cu posibilitate de deschidere este o provocare serioasa, care trebuie rezolvata din etapa de proiectare a noilor cladiri, când se iau deciziile cu privire la planificarea spaţiului şi la alegerea soluţiilor care vizeaza monitorizarea microclimatului în încaperi şi rezolvarea problemelor legate de economia de energie.

ICOPAL Awak ofera diverse tipuri de luminatoare pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de iluminat natural şi de ventilaţie a cladirilor noi sau reabilitate: cladiri publice, cladiri rezidenţiale şi industriale. Într-o mare masura, fezabilitatea tehnica şi eficienţa luminatoarelor din punct de vedere economic depind de utilizarea corecta a acestora.

Pentru încăperi unde este necesară o iluminare uniformă, cea mai bună soluţie este utilizarea luminatoarelor tip dom, cu vitraj transparent

Pentru locaţiile unde aspectul este important, de ex. birouri, săli de conferinţă, etc., recomandăm utilizarea luminatoarelor de conferinţă, care oferă efectul de lumină disipată. Luminatoarele de conferinţă sunt luminatoare tipice văzute din exterior, dar în interior au un plafon suspendat ce realizează dispersia luminii.

Structura luminatoarelor: componente
1. Vitraj (Acrilat sau Policarbonat)
2. Rama cu balama
3. Rama de compensare (PVC)
4. Baza
5. Dispozitiv de acţionare


Forme de cupolete posibile:
  • rectangulare
  • circulare
  • pătrate
  • piramidale
  • sferice

Izolare termică – coeficientul Uk

Luminatoarele sunt furnizate cu unu, două sau trei straturi de acril, in funcţie de nevoile clientului, pentru a asigura izolarea termică necesară (Uk) si transmitanţa luminii necesară (c)

luminatoare-fixe-2

*strat superior opac, strat interior transparent